Ophavsret for fotografer / copyright


Hvorfor er det ok, at en fotograf har ophavsret på sine billeder? 
Hvad får kunden ud af det?

Hvorfor ophavsret

Loven om ophavsret eller som begrebet ofte benævnes "copyright" er gensidig beskyttelse fotograf og kunde imellem. Loven om ophavsret dækker forskellige typer af værker, dvs. billeder på forskellige medier - herunder fotografi, musik og tekster, intellektuel ejendom som digitale programmer og design.

Ophavsret balancerer rettigheder og pligter mellem kunstner/udøver og bruger. Herunder også for fotografer og fotografers kunder.

Når man som fotograf og ophavsretshaver nyder beskyttelse af loven om ophavsret, har man interesse i at udvikle sin kunst og tilbyde sine kunder unikke produkter. Denne interesse svinder logisk nok, hvis man ikke har en lovmæssig ret til at være den, der producerer kopier mod betaling.

Hvem beskyttes og hvordan

Alle der tager et billede - selv med mobiltelefonen - har ophavsretten til billedet i 50 år efter det er taget. Fotografer der laver et "værk" - et fotografi der er resultat af en bevidst proces - har ophavsret 70 år efter deres død. Det betyder at kun fotografen eller efterkommere af denne har retten til, at lave de kopier der fremstilles samt tage en rimelig erhvervsmæssig betaling herfor.

Model/kunde er beskyttet mod generel brug uden samtykke. Ingen har ret til at distribuere billeder imod modellens vilje. Denne ret reguleres af gensidige aftaler. Ingen aftale = ingen offentliggørelse eller salg udover salg til bestilleren/kunden.

Forretningskonceptet

Ligesom ved patent eller varemærke-beskyttelse beskyttes kunstnere - herunder fotografer - i en periode mod andres kopiering, hvilket gør det muligt at ernære sig som f.eks. fotograf, forfatter, musiker og kunstner, designer, programmør etc.

Sammenlignet med en anden branche: Hvis man som gæst i en anerkendt restaurant selv medtager en tilfældig vin, kan man ikke være sikker på en fuldendt oplevelse. Det kan man heller ikke hos fotografen, hvis man selv laver kopier på kopimaskinen derhjemme.

Alle ved at selvom man selv kan tage sodavand, øl og vin med, er det ikke en del af restaurantens forretningskoncept. Det samme hos fotografen. Kopiering, billedbehandling ol. er en samlet pakkeløsning, som fotografen står for og det er en del af forretningsunderlaget.

Fotograf Westersø - en kreativ samarbejdspartner

Fotograf Westersø, Asylgade 7 st, 3, 5000 Odense, T.: 2332 2391 - ib@westersoe.dk

Copyright © 2024 · All Rights Reserved · Fotograf Westersø